Ziņas

Šī gada jūnijā norisinājās lielākais spēļu izstrādes maratons Baltijā “Castle Game Jam”

Šī gada jūnijā norisinājās lielākais spēļu izstrādes maratons Baltijā “Castle Game Jam”

Laura Vilsone, 01.07.2023

No 11. līdz 16. jūnijam vēsturiskajā Jaunpils pilī norisinājās “Castle Game Jam”: 120 stundu garš, starptautisks spēļu izstrādes maratons. Pasākums noslēdzās 17. jūnijā ar pilnas dienas konferenci un labāko izstrādāto spēļu apbalvošanas ceremoniju. “Castle Game Jam” pulcēja vairāk nekā 120 profesionālus spēļu izstrādātājus no 27 valstīm, tajā skaitā dalībniekus, kuri uz pasākumu mēroja ceļu no Austrālijas, Dienvidkorejas, Kanādas, Brazīlijas un Amerikas Savienotajām Valstīm.

Spēļu izstrādes maratona rezultātā tika izstrādātas 45 spēles. 22 no tām ir spēlējamas interneta pārlūkā, 20 ir spēlējamas Windows operētājsistēmā, 4 - macOS un 2 - Linux, tajā skaitā vairākas virtuālās un augmentētās realitātes spēles. Visas spēles apskatīt un spēlēt ir iespējams šeit.

Konferencē uzstājās 7 pieredzējuši spēļu izstrādes uzņēmumu īpašnieki un neatkarīgie iztrādātāji: 

  • Leene Künnap - “Placeholder Gameworks” dibinātāja un spēļu grafiskā dizaina vadītāja no Igaunijas;
  • Brian Diamond - neatkarīgais balss aktieris un mūziķis no Īrijas;
  • Ramon Huiskamp - “Roofkat” vadītājs no Nīderlandes;
  • Timo Falcke un Zwi Zausch - “Toukana Interactive” dibinātāji no Vācijas;
  • Allan Smith - “Game Smithing” dibinātājs no Brazīlijas;
  • Māris Bunkovskis - neatkarīgais 2D mākslinieks no Latvijas.

Apbalvošanas ceremonijā spēles tika nominētas 9 kategorijās: “Labākā inovācija”, “Labākās kontroles”, “Labākā mehānika”, “Labākais stāsts”, “Labākā atkārtoti spēlējamā spēle”, “Labākā grafika”, “Labākā mūzika un skaņa”, “Labākā vairāku spēlētāju pieredze” un “Labākā spēle”. Kategorijā “Labākais stāsts” pirmo vietu ieguva 1 cilvēka komandas izstrādātā spēle “Castle Game Jam Text Adventure”, kas ataino paša izstrādātāja pieredzi piedaloties šajā pasākumā. Kategorijas “Labākā grafika” uzvarētājs bija “Dust Road”: 2D pixel art spēle par mehāniskā transportlīdzekļa būvēšanu un aizsardzību postapokaliptiskā pasaulē. Absolūts publikas favorīts bija “Rest in Pieces”: spēle, kas uzdod jautājumu, kā izskatītos dambrete, ja tas būtu brutāls sporta veids ar tādu sporta komentētāju, kādu esam pieraduši dzirdēt hokejā vai futbolā. “Rest in Pieces” ieguva pirmo vietu visās pārējās kategorijās, tajā skaitā galvenajā kategorijā “Labākā spēle”. Papildus esošajām kategorijām, Jaunpils pils pārvalde piešķīra balvu labākajai spēlei par pili. Par uzvarētāju tika izraudzīta paplašinātās realitātes spēle “The Ghost of Jaunpils”. To var aprakstīt kā “Pokemon GO”, tikai par Jaunpils leģendām un vēsturi. Pils vadība izteica vēlmi nākotnē sadarboties ar šīs spēles izstrādātājiem.

Papildus pasākuma oficiālajai programmai, “Castle Game Jam” dalībniekiem bija pieejamas ekskursijas un izlaušanās spēles pilī, loka šaušanas un arbaleta apmācības, futbols, galda spēļu vakari, ekskursijas Jaunpils apkārtnē, vizināšanās ar autentisku, restaurētu “Moskvitch 1500”, izbraucieni ar laivām un velosipēdiem, elektroniskās mūzikas un vizuālizācijas nakts Jaunpils baznīcā un ikvakara sauna.

“Castle Game Jam 2023” galvenais organizators ir Zviedrijas koprades māja spēļu izstrādātājiem un izglītības iestāde “Spelkollektivet” sadarbībā ar Latvijas Spēļu izstrādātāju asociāciju. Pasākuma sponsorēšanā piedalījās “Game Maker” spēļu izstrādes dzinis un “Coherence” daudzspēlētāju Unity spraudnis. “Latvijas Mobilais Telefons” nodrošināja pasākuma dalībniekus ar internetu un VR / AR ierīcēm.

“Castle Game Jam” saņēma ļoti pozitīvas atsauksmes no dalībniekiem. Balstoties uz to organizatori pasākumu apsver rīkot arī 2025. gada vasarā, tajā pašā vietā un turpināt sadarbību ar Latvijas Spēļu izstrādātāju asociāciju.

Bildes no Castle Game Jam iespējams apskatīt Latvijas Spēļu izstrādātāju asociācijas Facebook albumā.

Līdzīgi raksti:

Autorizācija

Lietotājs

Parole


Reģistrēties Aizmirsu paroli