Intervijas

Intervija ar spēļu straumētāju Uldi Greteru

Intervija ar spēļu straumētāju Uldi Greteru

Linda Strazdiņa, 22.05.2016

Uldis Greters ar vārdu BizBony ir viens no retajiem Latvijas spēļu straumētājiem pasaulē vadošajā videospēļu sociālajā platformā Twitch. Nopietni spēļu straumēšanai pievērsies pirms vairāk kā gada un to dara regulāri, četras līdz sešas stundas dienā.

Kā nonāci līdz spēļu straumēšanai?

Jau pirms aptuveni četriem gadiem sāku veidot video, ievietoju tos YouTube. Mani arī ieinteresēja daudzi ārzemju blogeri, skatījos, kā viņi dzīvo. YouTube bija man tuvu sirdij, un pirms aptuveni trīs gadiem sāku saprast, ka tur cilvēki liek arī savus spēļu apskatus, kuros viņi tās spēlē un komentē. Tas mani ļoti aizrāva, katru dienu daudz tādus skatījos un tad nodomāju, ka arī es to varētu izmēģināt. Sākumā veidoju spēļu apskatus (gameplay video) latviski, un tādējādi jau sāka veidoties pirmā auditorija, kurai interesēja tieši spēles. Tad mana kursa biedrene iepazīstināja mani ar Twitch. Tas bija 2014. gadā. Nepagāja ne nedēļa, kad nolēmu tur straumēt spēles un pamēģināt, kā tas ir. Sapratu, ka, atšķirībā no spēļu apskatu video, kurus veidoju agrāk, šie video man vairs nav jāmontē, viss ir tiešraidē, un es varu brīvi runāt ar tiem cilvēkiem, kas tos skatās. Protams, sākumā tas viss nav tik vienkārši, bet ar laiku tu atslābinies. Tev ir jābūt ļoti atvērtam pret visiem cilvēkiem, lai spētu ar visiem runāt. Tas ir kā atvērt viņiem logu savā dzīvē. 

Kad es aizsāku spēļu straumēšanu, man ļoti patika fakts, ka varu uzreiz komunicēt ar savu auditoriju, nevis lasīt un atbildēt uz komentāriem vēlāk. Varu to darīt uzreiz un labāk saprast, kas viņiem patīk, kā viņiem iet. Es cenšos pēc iespējas vairāk iepazīt savu auditoriju. Ar katru, kas ienāk manā kanālā, es centīšos iepazīties un mēģināšu atcerēties viņu, kad viņš nākamreiz atnāks atpakaļ.

Kurā brīdī saprati, ka jāpāriet uz angļu valodu?

Twitch es jau uzreiz sāku runāt angļu valodā, jo jau tad, kad veidoju YouTube video latviešu valodā, sapratu, ka kaut kādā brīdī sasniegšu to jumtu, bet tālāk nekur nevarēšu tikt, jo pie mums nav tik daudz cilvēku, kas ir ieinteresēti tajā. Šeit lielākā daļa auditorijas bija arī mazi bērni. Visi vienmēr gribēja, lai es spēlēju tikai Minecraft un tamlīdzīgas spēles. Sapratu, ka gribu to darīt angļu valodā un attīstīt arī savas angļu valodas zināšanas. 

Divas straumēšanas sesijas esmu izveidojis arī latviski, tieši latviešu auditorijai.

Kā izvēlies spēles, kuras straumēt?

Spēļu izvēle katru dienu ir kā liels jautājums manā prātā. Es īsti nezinu. Neesmu arī dzīvē izvēlīga persona. Vienmēr gribu izmēģināt no visa kā pa drusciņai. Ar spēlēm ir grūti, jo pat nevaru nosaukt ne žanru, ne veidu, kāds man patīk. Spēlēju sākot no vecām konsoļu spēlēm līdz jaunām top spēlēm Steam.

Cik bieži tu veic spēļu Twitch straumēšanu?

Jau kādu gadu straumēju spēles vismaz piecas dienas nedēļā. Tas ir kā pilna laika darbs. Katru dienu straumēju apmēram 6–10 stundas. Šobrīd mazāk, straumēju apmēram četras dienas nedēļā, no četrām līdz sešām stundām.

Kā izvēlies laiku, cikos sākt straumēt? Pēc kuras laika zonas vadies?

Parasti straumēju vakaros, kad cilvēki ir atnākuši no skolas un darba, jau ir mājās un meklē, ko skatīties, kā izklaidēties, jo liela daļa auditorijas bija no Baltijas un Eiropas. Tad fokusējos uz to, ka sāku straumēšanu no pulksten 8.00–12.00. Šobrīd jau ir nedaudz citādāk. Nesen lasīju, ka 9,9 miljoni cilvēku Twitch apmeklē ik mēnesi un 7,7 miljoni no tiem ir no ASV. Tad sāku izmēģināt straumēt tieši no pulksten 12.00 naktī līdz aptuveni pieciem rītā.

Vai, mainot šo laika grafiku, juti atšķirību, kā cilvēki ar tevi straumēšanas laikā sarunājas?

Jā, auditorija izmainījās, jo nebija vairs eiropieši un viņu prāti, bet amerikāņi un kanādieši. To ļoti var just. To vienmēr var just, ja ir kāds no Eiropas vai ASV. Ir pilnīgi citādāki uzskati par videospēlēm, par straumēšanu. Viņiem tas jau ir pasen, bet mums salīdzinoši tā ir jauna lieta. Jo īpaši šeit Latvijā un Baltijas valstīs redzu cilvēkus, kas pret to noskaņoti skeptiski un jautā: “kāpēc tu vispār to dari?”. Ar šādu uzskatu sastopos visai bieži. Teju vai katru otro dienu ir kāds cilvēks, kurš man to pajautā.

Kā Tavi vecāki uztver tavu nodarbošanos?

Sākumā, kad sāku straumēt, vēl dzīvoju pie vecākiem. Viņi to nepavisam nesaprata. Videospēles jau sāku spēlēt sen, un viņi vienmēr bija pret to. Arī vecvecāki. Viņiem šķita, ka, ja tu stundu dienā spēlē kādu videospēli, tad tā ir atkarība, un tas ir slikti. Tad es sāku straumēt spēles un iepazīstināt vecākus ar to, ka tā nav tikai spēle, ko viens pats istabā spēlēju, bet es komunicēju arī ar cilvēkiem, un tas ir kā tāds mūsdienu draugu tusiņš.

Tev droši vien ir arī kāds novērojums, kurās dienās tavu straumēšanu skatās visvairāk?

Jā, nedēļas nogalēs noteikti ir daudz vairāk skatītāju. Arī vasarā, kad ir kādi brīvlaiki vai atvaļinājumi, ir daudz vairāk skatītāju. To var ļoti izteikti novērot. Janvāris, februāris un marts ir mēneši, kad skatās vismazāk, jo, iespējams, daudziem tad ir kādi eksāmeni.

Ņemot vērā, cik daudz un dažādas spēles spēlē, kādas tev pašam patīk vislabāk?

Hmm, tur ir tāda lieta, ka, ja tu straumē spēli sešas stundas dienā, tad, ja tā ir spēle ar stāstu (storyline), tu viņu pabeigsi tikai kādās divās vai trīs dienās. Bet pēc tām trīs dienām vairs īsti nebūs jēgas viņu spēlēt. Tāpēc tā noteikti nebūs spēle ar garu stāstu. Es parasti izvēlos straumēt kādas šaujamās (competitive shooter) spēles, piemēram, daudz spēlēju Counter Strike, to varu spēlēt arī kopā ar skatītājiem. Ļoti patīk arī PlayStation 1 spēles, ar kurām es uzaugu – Resident Evil, Spyro, Crash Bandicoot u.tml.

Man ļoti patīk spēļu izstrādātāja Telltale spēles, jo parasti tās ir tieši tik garas, lai izspēlētu vienu spēli straumēšanas laikā. Ik pēc aptuveni diviem mēnešiem tām iznāk kāda jauna epizode, un es ar saviem skatītājiem tām dzīvoju līdzi. Tas ir kā skatīties kopā filmu. 

Kā Tev šķiet, kādēļ cilvēki Tev seko un skatās tavu spēļu straumēšanu Twitch?

Es parasti straumēju tādas lietas, kuras pats būtu ieinteresēts skatīties, ja kāds cits to darītu. Jau no sākta gala savu Twitch straumēšanas vietu esmu uzskatījis kā vietu, kur var atslēgties no visa apkārtējā, lai skatītāji var aizmirst par kaut kādām problēmām, kas viņiem ir ikdienā, aprunāties ar mani, jauki pavadīt laiku. Kad es straumēju, es esmu es pats, un tas ar laiku man arī īstajā dzīvē ir palīdzējis kļūt atvērtākam.

Kā tu redzi sevi šajā jomā pēc dažiem gadiem? Vai ir kāda vīzija, uz ko tas viss virzās?

Es par to neiespringstu, jo zinu, ka šī industrija attīstās ļoti ātri, un pirms diviem gadiem es nebūtu pat iedomājies, ka vēl joprojām šodien straumēšu un runāšu ar auditoriju pilnu darba dienu. Nākotnē es noteikti negribu visu dzīvi sēdēt istabā un runāties ar kameru. Vēlos sākt veidot arī kādus sarunu šovus un tamlīdzīgas lietas, iekļaut savā komandā arī cilvēkus, kas tikai par to visu sāk interesēties. 

Vai mēdz saņemt arī ziņas ar lūgumiem spēlēt kādu konkrētu spēli?

Skatītāji katru dienu atradīs kādu jaunu spēli, par kuru tu nekad neesi dzirdējis, bet viņi ir dzirdējuši no kāda drauga, vai draugu drauga. Protams, tas ir nereāli izmēģināt visas spēles, kas tiek radītas, jo vairāk šajās sešās stundās, ko atvēlu straumēšanai. Ir arī spēļu izstrādātāji, kuri kontaktējas ar straumētājiem. Piemēram, Green Man Gaming savā komandā pievieno daudz Twitch straumētājus, un spēļu izstrādātāji vēršas nevis tieši pie straumētājiem, bet pie Green Man Gaming. Green Man Gaming pēc tam savai straumētāju komandai piedāvā straumēt spēles, kuras viņiem iesniegtas, un tad tu saņem spēļu kodus un straumē tās. Līdz ar to nav tik tiešs kontakts ar pašiem spēļu izstrādātājiem, jo vienmēr ir kāds pa vidu. Ir bijušas arī vismaz kādas desmit spēles, kuras esmu mēģinājis tāpēc, ka ar mani personīgi ir sakontaktējis spēles autors. 

Ko novēli Latvijas spēļu izstrādājiem?

Nepadoties. Man kā straumētājam šķiet, ka mēs ļoti atpaliekam no tā, cik spēļu industrija ir attīstīta citur. Tāpēc galvenais – nevajag padoties, vajag cīnīties par savu ideju.

Līdzīgi raksti:

Autorizācija

Lietotājs

Parole


Reģistrēties Aizmirsu paroli