Termini

Indie

Indie

Elviss Strazdiņš, 10.02.2010

Šoreiz, pārmaiņas pēc, raksts nebūs ne pamācība, ne ziņa, bet gan kāda vārda skaidrojums. Pilnai skaidrībai, pastāstīšu, ko īsti nozīmē vārds indie.

Vārds indie tiek saīsināts no angļu vārdiem independent games, kas nozīmē neatkarīgas spēles. Neatkarīgas spēle savukārt nozīmē, ka to izstrādā neatkarīgi izstrādātāji.

Bet ko tad īsti nozīmē šis neatkarīgs, neatkarība, bla bla bla? Šajā kontektstā vārds neatkarīgs tiek skaidrots ar šadiem punktiem:

  • Izstrādātāji ir neatkarīgi no lielām kompānijām, tā parasti ir cilvēku grupiņa vai pat viens cilvēks;
  • Pelņa no spēles nonāk tieši pie izstrādātāja.

Par šo terminu gan industrijas pārstāvji mēdz ļoti bieži strīdēties, bet parasti gan indie spēles kvalitātes ziņā nav pielīdzināmas komerciālām spēlēm, to saturs ir īsāks, taču to saturs vairākumā gadījumu ir interesants un inovatīvs. Kopumā bieži vien komerciālās spēles jeb AAA spēles un indie spēles vairumā jomu min kā pretstatus.

Indie spēļu izplatīšana parasti notiek digitālā veidā caur internetu ar kāda e-komercijas rīka palīdzību.

Indie spēļu veidotājiem ir veltītas daudz un dažādas lapas un forumi. Populārākie no tiem ir The Forge forums un Indiegames.com, kas veltīta indie spēļu jaunumiem. Latvijā par šādām indie pulcēšanās vietām varētu saukt dev.gamez.lv un Indago.lv.

Runājot tieši par Indago, tad tā nosaukums arī ir radies saistībā ar spēlēm. Vārds indago no latīņu valodas nozīmē - ar spēlēm saistīts (vārdnīcu varat apskatīt šeit), taču kā, piemēram, man sākumā likās, tas nav saistīts ar indie.

Līdzīgi raksti:

Autorizācija

Lietotājs

Parole


Reģistrēties Aizmirsu paroli