Ziņas

Global Game Jam Online 2021 Latvia atskats

Global Game Jam Online 2021 Latvia atskats

Latvijas Tehnoloģiskais centrs, 04.02.2021

Kā var interesanti, lietderīgi un jautri pavadīt brīvdienas? Izaicinot sevi, iegūstot jaunus draugus, apgūstot jaunas iemaņas? Jāpiedalās Global Game Jam®2021 (GGJ) – pasākumā, kura dalībnieki 48 stundu laikā, sadarbojoties tiešsaistē, izstrādā jaunas video, virtuālās realitātes vai galda spēles par uzdoto tēmu.

️Pagājušajās brīvdienās visā pasaulē, protams, arī Latvijā vienlaikus notika GGJ 2021. Šī gada tēma – “Pazaudēts un atrasts”

Tēma tika izziņota piektdien plkst. 18:00, un dalībnieki nekavējoties sāka darbu. Gatavās spēlēs jeb spēlējamas spēļu versijas tika nodotas jau svētdien, 31. janvārī plkst. 15:00. 

Dalībai Global Game Jam Online Latvia pavisam reģistrējās 63 dalībnieki, no kuriem aktīvi piedalījās 54 Dalībnieki sadalījās 15 komandās, no kurām 2 bija solo komandas – pa vienam dalībniekam. Piedalījās gan profesionāļi, gan amatieri. 

Kas ir spēļu izstrādes entuziasti? Mākslinieki, mūziķi, kodētāji, dizaineri, rakstnieki, producenti, studenti un citu profesiju cilvēki, kurus vieno interese pavadīt drudžainu nedēļas nogali, veidojot spēles burtiski no nulles. 

Interesanti, ka viena no komandām, kas jau otro gadu piedalās GGJ, ir starptautiska – tās dalībnieki ir studenti no Latvijas, Lietuvas, Ukrainas un Igaunijas. 

Savukārt citi dalībnieki piedalījās pirmo reizi un ieguva lielisku pieredzi. Kā teica Latvijas džema organizators un vadītājs Jānis Skuja: “Jaunajiem dalībniekiem jau prieks no tā vien, ka viņu māksla kustas.” Jo radīt spēli nozīmē uzzīmēt vidi un tēlus, likt tiem reaģēt uz skriptiem, atdzīvoties, veikt mērķtiecīgas darbības un sasniegt nosprausto mērķi. 

48 stundu laikā Latvijas GGJ dalībnieki izveidoja 15 jaunas spēles. Ar spēli šajā gadījumā saprotam pilnu spēles darbības ciklu ar rezultātu. Vienai no komandām gan neizdevās pilnībā pabeigt spēli, bet tas jau nemazina prieku piedalīties. 

Tēma viena, bet spēles dažādas, par ko liecina kaut vai to nosaukumi “Hooves N Paws”, “Lost Slime”, “Boomster”, “My dad went to pick some shrooms and never came back”, “Protector Of The Forest”...   divas no tām virtuālās realitātes spēles, 13 video spēles. Viena no komandām spēli veidoja PPT formātā. 

Īpaši iesācējiem būtiska ir mentoru jeb konsultantu palīdzība. Šogad Latvijas komandas konsultēja četri mentori no dažādām valstīm, kurus palīdzēja piesaistīt arī viens no pasākuma atbalstītājiem - Latvijas Tehnoloģiskais centrs projekta Baltic Explorer ietvaros. Liels paldies:

  • Ēriks Līsmanis - Unity3D, Latvija
  • Jānis Bukovskis – UX, Latvija
  • Pavel Goloskokovic - Programming, Game Design, Serbija
  • Joonas Muhonen - Design, Production, Art, Somija

Šāda veida starptautiskos hakatonos katrai pasākuma vietai ir sadarbība ar kolēģiem no citas vietas pasaulē. Šogad pasākuma laikā dalībniekiem no Latvijas bija iespēja virtuāli apciemot un dalīties pieredzē ar sadarbības partneriem no Velsas (Lielbritānija) - Wrexham Glyndwr University. Šī bija lieliska iespēja iegūt viedokļus par savu darbu, kā arī apskatīt, ko izveidojuši dalībnieki no citām valstīm.

Interesanti, ka Velsā bija līdzīgs dalībnieku skaits (61) un iesniegto spēļu skaits bija vienāds ar Latviju – 15. Starp citu, velsieši bija izveidojuši arī divas galda spēles. Latvijas spēļinieki atzina, ka sadarbību noteikti ir vērts turpināt. 

Global Game Jam Online Latvia jau astoto reizi izpildīja savu mērķi, un sniedza spēļu izstrādātājiem iedvesmu turpināt veidot spēles, veicināja sadarbību starp spēļu izstrādātājiem un jau kārtējo reizi pierādīja, ka iesniegto spēļu kvalitāte tikai aug. 

Lielisks bija arī Latvijas pasākuma organizators un vadītājs Jānis Skuja. Novēlam Jānim panākumus viņa jaunajā mērķī - kļūt par Regional Organiser (Reģionālo Organizatoru, kas palīdz GGJ organizēt reģionālos pasākumus vietējiem organizatoriem).

Kaut arī pasākums ir beidzies, spēļu izstrāde turpinās - pievērsiet uzmanību sociālajos tīklos par iespējām no GlobalGameJam.org un piedalieties ar savām spēlēm nākamajā pašmāju konkursā BRSD (Beidz runāt, sāc darīt) jau martā!

Uz tikšanos nākamgad! 

#EsINovators #balticexplorer #gamedev #gamedevlv  #GGJ2021 #GGJO_LATVIA

Līdzīgi raksti:

Autorizācija

Lietotājs

Parole


Reģistrēties Aizmirsu paroli